Drustvo za
edukaciju van okvira

Vizija

Misija Društva za edukaciju van okvira (skraćeno "Društvo EVO") je edukacija svih dobnih skupina u području kritičkog načina razmišljanja te promicanje slobode misli, mišljenja i izražavanja. Članovi Društva okupljeni su oko zajedničkog iskustva rada u znanstvenom istraživanju i obrazovanju mladih, koji uz stremljenje vlastitoj profesionalnoj izvrsnosti njeguju i odgovornost prema zajednici radeći volonterski na prevladavanju postojećih društvenih izazova. Namjera Društva EVO je stvaranje mreže stručnjaka u Hrvatskoj i inozemstvu zainteresiranih da se kroz sinergiju postojećih i razvoj novih projekata aktivno suprostavljaju postojećim negativnim trendovima u društvu, a posebice obrazovanju. Projekti na kojima Društvo EVO trenutno radi usmjereni su ka poboljšanju znanstvene pismenosti, komunikacije i kulture.

Članovi

Aktivni članovi

Matko Bošnjak, dr. sc.
DeepMind, UK

Petra Bucić, mag. ing. el. techn. inf.
Visage Technologies, Zagreb

Jakov Budić
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Laura Busak
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Sebastijan Dumančić, dr. sc.
TU Delft, Nizozemska

Dora Grbavac, mag. mol. biol.
Sveučilište u Lausanneu, Švicarska

Petra Ivatović
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Snježana Kodba, mag. mol. biol.
Sveučilište u Utrechtu, Nizozemska

Luka Korov
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu

Kristina Majsec, dr. sc.
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Davor Merkaš
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Mario Borna Mjertan
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Ivana Osredek, univ. bacc. biol.
Sveučilište u Leicesteru, UK

Marta Paladin
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Petra Parac
Farmaceutrsko-biokemijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Leonardo Pierobon, dr. sc.
My Personal Academic, Zagreb

Matija Piškorec, dr. sc.
Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Ivan Sudić, mag. phys.
Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Grgur Šimunić, mag. phys.
Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Anita Šolman Janđel, mag. oec.
Društvo za edukaciju van okvira, Zagreb

Nikolina Šoštarić, dr. sc.
Sanquin Research, Nizozemska

Dunja Vučenović, dr. sc.
Illumina, UK

Mario Zelić
Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Počasni članovi

Nino Antulov-Fantulin, dr. sc.
ETH Zurich, Švicarska

Petra Gerber, dr.sc.
Roche, Švicarska

Marko Košiček, dr. sc.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Matilda Maleš, dr. sc.
ZS, Njemačka

Neva Margetić, mag. educ. phys. et inf.
Osnovne škole Josip Račić and Julije Klović, Zagreb

Martina Mijušković, dr. sc.
Institute of Cancer Research London, UK

Andela Šarić, dr. sc.
University College London, UK

Anamarija Štafa., dr. sc.
Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučiilšte u Zagrebu

Jelena Tica, dr. sc.
Johnson&Johnson, Nizozemska

Projekti

Aktivni projekti

Ljetna škola znanosti S3/S3++

Ljetna škola znanosti je međunarodni kamp namijenjen visoko motiviranim učenicima srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva. Krajnji ciljevi škole su popularizacija znanosti i poticanje učenika da se odluče za studij prirodoslovno-znanstvenog usmjerenja. Škola polaznicima pruža mogućnost rada na pravom znanstvenom projektu, te promiče međunarodno i interkulturalno razumijevanje. Sudjelovanje na Školi nadarenim učenicima omogućava da istraže znanstvene ideje u okolini njima sličnim vršnjaka, mladih mentora te renomiranih svjetskih znanstvenika. Približno 50 učenika svake godne ima priliku sudjelovati na Školi, a otprilike 20 mladih znanstvenika stekne iskustvo u edukaciji. Ljetna škola znanosti podijeljena je u dva kampa ukupnog trajanja 20 dana.

Znanstvenik u meni!

Znanstvenik u meni! najtecanje je u komunikaciji znanosti za učenike srednjih škola. Ovaj projekt ima za cilj pomoći srednjoškolcima da razviju svoju strast za znanošću, unaprijede svoje komunikacije vještine te im pomaže pri odabiru karijere u znanosti. Natjecanje se sastoji od dvije faze. U prvoj fazi, natjecatelji nam šalju video snimke u kojima predstavljaju znanstvenu temu po svom izboru te pristigle snimke ocjenjuju žiri i javnost. Druga faza sastoji se od javnog finala u kojem najbolje ocijenjeni natjecatelji uživo predstavljaju odabrane teme. Ovaj projekt zajedno provode Društvo za edukaciju van okvira i Educateam.

CroCube - prva hrvatska kockica u svemiru

CroCube je projekt dizajniranja i lansiranja prvog hrvatskog satelita. Ciljevi projekta su: osposobiti hrvatske stručnjake za rad na satelitskim misijama, pokrenuti hrvatski svemirski programa te potaknuti otvaranje novih studijskih programa orijentiranih na svemirske tehnologije. CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg, a bit će opremljen dvama kamerama i radioamaterskim primopredajnikom. Njegova je misija fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Projekt je financiran putem crowdfunding kampanje na hrvatskoj platformi Croinvest.

EVO Zelena škola

Cilj projekta je učenicima srednjih škola predstaviti sunčevu energiju, te naposljetku pretvoriti škole polaznika u tzv. ugljik neutralne (eng. carbon neutral) škole izradom fotonaponske elektrane koja će u potpunosti zadovoljiti njene energetske potrebe. EVO Zelena škola je iznimno interdisciplinarna, te uključuje područja fizike, biologije, kemije, ekonomije, elektrotehnike, računalnih znanosti, itd.

STEMlab

Nakon godina uspješne organizacije Ljetne škole znanosti u Požegi, Društvo za edukaciju van okvira (skraćeno Društvo EVO) ovim projektom želi približiti znanost što većem broju srednjoškolaca diljem Hrvatske tijekom cijele školske godine. Kako bismo postigli taj cilj, pripremili smo niz radionica koje ćemo rado održati u vašoj školi! Ove radionice prate principe Ljetne škole znanosti, pristupajući podučavanju STEM područja (engl. Science, Technology, Engineering, Mathematics) na praktičan način. Zainteresirani ste pozvati nas u vašu školu? Javite nam se putem jednog od ovih kontakata.

Završeni projekti

EVO Internship Portal

EVO Internship Portal je online platforma čiji je cilj olakšati studentima iz Hrvatske da pronađu i prijave se za prakse u istraživačkim laboratorijima diljem Europe. Osim pružanja informacija o laboratorijima i projektima koje nude, cilj nam je i ponuditi izravnu pomoć pri pisanju prijava za prakse te financiranje istih. Udruga EVO, sa svojim bogatim iskustvom u sličnim programima i brojnim kontaktima unutar mreže alumnija Ljetne škole znanosti, tako služi kao snažna veza između studenata i zainteresiranih laboratorija te doprinosi daljnjoj edukaciji i usavršavanju.

Radionica 'Susret znanosti i umjetnosti' s temom BIORAZNOLIKOST

Ova radionica održala se u Brelima, 25-31. kolovoza 2014. Organizirana je u suradnji s prof. Ivanom Đikićem (Goethe University, Frankfurt) i akademskom kiparicom Ivankom Filipović te je dio Meeting Art Place (MAP) Brela 2014 Residence programa. Ova radionica ima za cilj razvoj otvorenog, transdisciplinarnog pristupa za angažman javnosti u znanosti među entuzijastičnim mladim umjetnicima i znanstvenicima. Potaknut će integraciju umjetničke i znanstvene prakse preko projekata gdje će sudionici će imati prilike eksperimentirati s različitim oblicima kreativnog izražaja. Zajedno će pripremiti improviziranu predstavu iz šireg područja bioraznolikosti te izložiti radove izrađene tijekom radionice. Nadamo se da će naše aktivnosti pomoći da se sruše umjetne barijere između znanosti i umjetnosti, dati inspiraciju sudionicima u njihovim svakodnevnim aktivnostima te rasvijetliti velike izazove s kojima je suočena današnja globalna zajednica. Osim toga, nadamo se pozitivno djelovati na javnu svijest i utjecati na povećanje podrške politikama održivog razvoja.

SiS Catalyst

Društvo za edukaciju van okvira pozvano je kao jedna od 36 organizacija iz 20 zemalja u „mentoring associates“ dio FP7 europskog projekta „SiS Catalyst“. Cilj je izmjena iskustva iz komunikacije znanosti, edukacije i društvenog uključivanja različitih sveučilišta, mreža, znanstvenih institucija, muzeja i nevladinih organizacija. Kroz 18 mjeseci koliko projekt traje, očekuje se razmjena iskustava i znanja koja će poslužiti kao platforma za daljnje širenje dobre prakse. Partner Društvu za edukaciju van okvira je udruga Paris-Montagne iz Francuske. Dobivenih 10.000 eura utrošilo se u uzajamnu razmjenu iskustava kroz posjete edukatora i polaznika između dvije udruge.

Google RISE

Edukacijski projekt koji je nastao kao suradnja projekata Ljetne tvornice znanosti, Instituta sinergije znanosti i društva i Društva za edukaciju van okvira dobitnik je prestižne nagrade Google RISE (Roots In Science and Engeneering). Natječaj je namijenjen projektima u kojima se djecu potiče na bavljenje STEM aktivnostima (STEM=science, technology, engineering and mathematics - znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Nagrada iznosi 15.000 dolara, a utrošena je na otvaranje laboratorija u Čakovcu, Splitu i Zagrebu. Iznos dobiven na natječaju omogućio je nabavljanje osnovne opreme, pokrivanje troškova korištenja prostora, putnih troškova za dolazak mentora i učenika u druge gradove te organizacije zajedničkih obuka.

Happigenetics Extravaganza

“Happigenetics Extravaganza”, eksperiment u komunikaciji znanosti i tehnologije putem umjetnosti, suradnja je između Društva za edukaciju van okvira, Science on Stage (Edinburgh, Velika Britanija), Coaxil Band (St. Petersburg, Rusija) i Sounds of Science (New York, SAD). Ova moderna kazališna predstava za sve uzraste izvedena je 13. srpnja 2013 u St. Petersburgu, Rusija, prilikom održavanja godišnje konferencije Europske federacije biokemijskih društava (FEBS). Ciljevi ovog projekta su promicanje svijesti šire javnosti o eksperimentalnoj biologiji i kulturi znanstvenih istraživanja, prikazati mističnu estetiku procesa prirodne eksperimentacije, te poništiti umjetno konstruirane granice između znanosti i umjetnosti, disciplina koje su često percipirane kao suprotnosti.

Kontaktirajte nas!

Društvo EVO
Crnojezerska 20
10000 Zagreb
Hrvatska