STEMLab

Ljetna škola znanosti u tvojoj školi!

O projektu

Nakon godina uspješne organizacije Ljetne škole znanosti u Požegi, Društvo za edukaciju van okvira (skraćeno Društvo EVO) ovim projektom želi približiti znanost što većem broju srednjoškolaca diljem Hrvatske tijekom cijele školske godine. Kako bismo postigli taj cilj, pripremili smo niz radionica koje ćemo rado održati u vašoj školi! Ove radionice prate principe Ljetne škole znanosti, pristupajući podučavanju STEM područja (engl. Science, Technology, Engineering, Mathematics) na praktičan način. Zainteresirani ste pozvati nas u vašu školu? Javite nam se putem jednog od ovih kontakata.

Radionice

Puferi – zašto su nam bitni?

Puferi su otopine određene pH vrijednosti sposobne oduprijeti se promjeni pH pri dodavanju male količine kiseline ili baze. U ovoj radionici ćete naučiti što su točno puferi, od čega se sastoje i naravno, zašto su nam bitni. Veliku važnost pridajemo puferskim sustavima u ljudskom tijelu jer nam oni omogućuju održavanje pH unutar normalnih vrijednosti koje su jako bitne za održavanje svih procesa u tijelu. U radionici će biti naglasak na puferskim sustavima u tijelu te kako oni osiguravaju normalan pH te što se dogodi ako ti sustavi zakažu.

Mario Zelić
Medicinski fakultet, Svečilište u Zagrebu

Put proteina i zašto je lišće zeleno

U radionici će se obraditi kromatografske metode za razdvajanje proteina. Korišteni proteini bit će biljnog podrijetla. Kako su upravo proteini ti koji uzrokuju zelenu ili žutu boju lišća, radionica će se dotaknuti i priče o klorofilu, odnosno fotosintezi.

Snježana Kodba
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Od skice do printanja 3D predmeta

Solidworks je vrlo moćan alat kojeg inžinjeri koriste za izradu 3D modela iz već nacrtanih 2D modela. Vrlo je koristan zbog lagane kolaboracije između zaposlenika unutar tvrtke te u njemu postoje raličiti načini ispitivanja dizajna. U radionici ćemo krenuti polako sa pravljenjem jednostavnih tijela, ali ćemo i pogledati kako naše 3D tijelo možemo isprintati 3D printerom. Naravno, na kraju radionice učenici će imati priliku napraviti bilo kakav model koji žele.

Stjepan Gotovac
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu

EVO Zelena škola

Snažan porast čovječanstva tijekom prošlog stoljeća značajno je opteretio postojeći energetski sustav. To je potaknulo mnoge znanstvenike na potragu za alternativnim izvorima energije kako bismo osigurali budućnost čovječanstva. Ova radionica upoznat će te s osnovama obnovljivih izvora energije, točnije sunčeve energije. Na ovoj radionici upoznat ćeš se sa osnovnim principima funkcioniranja fotonaponske elektrane, od solarnih ploča do baterija. Saznat ćeš kako napuniti mobitel pomoću solarne energije, te ćeš na kraju upogoniti mali električni auto.

Luka Matijević
Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Kontaktirajte nas!

Društvo EVO
Crnojezerska 20
10000 Zagreb
Hrvatska